Vaatwasser problemen

 

Problemen met je vaatwasser zijn vervelend. Gelukkig los je veel problemen die je tegenkomt eenvoudig zelf op. Op deze pagina behandel ik de meest voorkomende problemen, foutcodes en storingen, zodat je zelf je afwasmachine problemen oplost.

Vaatwasser pakt geen water

 

Als een vaatwasser geen water krijgt, hoor je een constant pompend geluid na het starten van het programma. De vaatwasser blijft pompen tot hij besluit dat het genoeg is geweest en zichzelf uitschakelt. Op vaatwassers met een scherm toont dan een foutcode. Bekijk de foutcode en los jouw probleem met de volgende stappen op.

 

  • Haal een eventuele knik uit de toevoerslang.
  • Controleer of de kraan open is.
  • Test of de wateraansluiting minimaal 10 liter water per minuut levert.
  • Check of het metalen zeefje in de toevoerslang, aan de kant van de kraan, schoon is.

Vaatwasser pompt niet af

Je vaatwasser pompt niet af als er water in de vaatwasser blijft staan terwijl hij afpompt. Bij vaatwassers met een scherm toont dan een foutcode, zoals in de tabel hieronder.

Doorloop de volgende stappen en los het op.

  • Haal een eventuele knik uit de toevoerslang.
  • Controleer of het filter van de vaatwasser niet verstopt is.
  • Controleer op een verstopping in de afvoer of toevoer.
  • Als je de vaatwasser net hebt geïnstalleerd, controleer je of het afdekplaatje nog op de sifon zit en verwijder je deze.

 

Vaatwasser lekt

 

Een plas water onder je vaatwasser is een duidelijk teken van een lekkende vaatwasser. Maar niet elke lekkage is aan de buitenkant zichtbaar. Vaatwassers met een scherm zullen bij een interne lekkage 1 van de onderstaande foutcodes aangeven. Doorloop de volgende stappen om het lekken te stoppen.

  • Controleer of de toevoerslang goed op de kraan zit.
  • Voor alle andere lekkages neem je contact op met de service monteur.

 

Vaatwasser droogt niet goed

 

Als een vaatwasser niet goed droogt, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Om het droogresultaat van je vaatwasser te verbeteren zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen.

Deze stappen lees je hieronder:

1. Voldoende glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar helpt ook het droogproces. Bij het gebruik van alles-in-1 tabletten komt het glansspoelmiddel niet altijd op het juiste moment vrij, met een slecht droogresultaat als gevolg. Zelf nog handmatig een klein beetje extra glansspoelmiddel toevoegen biedt uitkomst. Vul hiervoor het reservoir voor het glansspoelmiddel en stel de dosering in op een lage standVrijwel

 

2. Open de vaatwasser na afloop

Vrijwel alle moderne vaatwassers drogen door middel van condensatie. Doordat de vaat zelf heet is, verdampt het vocht op de vaat. De warme vochtige lucht condenseert tegen de koude binnenwanden van de vaatwasser. Dit proces gaat nog even door nadat het programma is afgelopen. Wanneer je jouw vaatwasser direct na afloop van het programma opent, zal het vocht beter verdampen. Let er wel op dat het vocht dat vrijkomt niet goed is voor keukendeuren en het keukenblad.

 

3. zet mokken, kopjes en schaaltjes schuin

Mokken, kopjes, schaaltjes en ander servies heeft vaak een holle onderkant. Wanneer je zulk servies met de onderkant naar boven in de vaatwasser plaatst, blijft er na afloop altijd water in staan. Dit voorkom je door ze een beetje schuin in de vaatwasser te plaatsen. Op die manier loopt het water netjes weg.

 

4.  kies de juiste droogtechniek

Als de tips niet werken, ligt het wellicht aan het type droogtechniek die de afwasmachine gebruikt. De meeste vaatwassers zijn voorzien van een standaard condensdroogtechniek om je vaat te drogen. Maar er zijn ook modellen met een actieve droogtechniek. De afwasautomaat gebruikt dan bijvoorbeeld zeolietkorrels of opent na het drogen automatisch de deur. Hierdoor droog je vaat sneller, energiezuiniger en beter. Zo hoef je je plastic bakjes niet meer na te drogen met een theedoek.

 

Vaatwasser maakt niet goed schoon

 

Als jouw vaatwasser niet goed schoonmaakt volg je de volgende stappen.

  • Verwijder grote etenresten voor je dat vaat inruimt, maar voorspoelen hoeft niet.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen het servies.
  • Check of de sproeiarmen vrij kunnen ronddraaien.
  • Reinig het filter van de vaatwasser.
  • Kies een programma met een hogere temperatuur.
  • Maak je vaatwasser schoon.

 

Vaatwasser warmt niet op

Als je vaatwasser niet opwarmt, duidt dit meestal op een probleem met het verwarmingselement. Helaas is dit niet zelf op te lossen.

Probleem niet verholpen?

Hebben de bovenstaande oplossingen het probleem niet verholpen? Dan is er een monteur nodig. Heb je nog garantie?  Neem dan contact op met het verkooppunt of de fabrikant zelf.

 

Wat betekent de foutmelding op het display

 

E01  OVERFLOW, INWENDIGE LEK BEVEILIGING IN WERKING GETREDEN.

E02  GEEN WATER/ KRAAN DICHT/ AANVOERSLANG GEKNIKT.

E03  PROBLEEM MET VERWARMING/ELEMENT DEFECT.

E04  ROEBELHEIDS SENSOR FOUT

E05  3WEG VENTIEL DEFECT

E07  WATERINLAAT FOUT

 

Vaatwasser onderdeel of accessoires nodig? klik hier

 

Beko filmpjes om u verder te helpen.

Hieronder kunt u filmpjes bekijken die u misschien kunnen helpen.