Mijn koelkast maakt geluid, waarom?

Elke koelkast maakt geluid, maar of die geluiden goed zijn is vaak moeilijk in te schatten. De ventilator maakt een zoemend of blazend geluid om ijsvorming te voorkomen. Het koelsysteem kraakt, tikt of borrelt. Dit komt door de koude lucht die door de leidingen gaat. Het zoemende geluid komt door de compressor die aanslaat.

 

Zoemend of brommend

Elke koelkast heeft een compressor, dit is de motor die het koelsysteem aandrijft. De compressor maakt een zoemend of brommend geluid wanneer deze aanslaat. De compressor slaat alleen aan wanneer het in de koelkast warmer is dan de ingestelde temperatuur. Bij energiebesparende modellen is het normaal dat de compressor langer blijft lopen. Heb je er toch veel last van? Door de koelkast goed te vullen en hem niet naast een warmtebron te zetten verminder je het aanslaan van de compressor.
 

Blazend

Tegenwoordig hebben steeds meer koelkasten een functie tegen ijs- en rijpvorming, ook wel Low Frost of No Frost genoemd. Deze modellen hebben een ventilator die zorgt voor een luchtcirculatie aan de binnenkant van het apparaat. Deze ventilator produceert een blazend of zoemend geluid.

 

 

Borrelend of klotsend

Het koelsysteem van een koelkast of vriezer maakt een borrelend, klotsend en soms een druppelend geluid. Deze geluiden worden veroorzaakt door het koelmiddel dat door de leidingen van het koelsysteem circuleert.

 

 

Krakend of tikkend

Een krakend of tikkend geluid komt vanuit het koelsysteem. De temperatuurverschillen zorgen voor het inkrimpen en uitzetten van metaal. De thermostaat produceert een kort tikkend of klikkend geluid bij het in- en uitschakelen van de compressor.

 

 

Trillend of ratelend

Hoor je een trillend of ratelend geluid? Dit zijn de leidingen van het koelsysteem aan de achterkant van het apparaat. Dit geluid is volkomen normaal en betekent dat de koelkast nog steeds koelt. Is het trillende geluid opeens harder dan voorheen? Controleer dan of de koelkast waterpas staat en of er iets tegen de leidingen aan de achterkant aankomt. Dit versterkt het trillende geluid namelijk aanzienlijk.
 
 

Je wil natuurlijk je eten zo goed mogelijk bewaren. Het is daarom belangrijk dat je de juiste koelkast temperatuur instelt. Zo voorkom je het vermenigvuldigen van bacteriën en schimmels. Om een hogere energierekening te voorkomen, geven we je ook wat tips hoe je energie bespaart met je koelkast.

De ideale temperatuur is 4°C

Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich gemakkelijker. Hierdoor bederven je etenswaren sneller. Zet je de temperatuur lager dan 4°C, dan verspil je onnodige energie.

 

Verschillende temperatuurzones

Een ventilator of luchtgaten in de achterwand van de koelkast versterken de luchtcirculatie en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Wanneer je koelkast niet over deze technieken beschikt, verschilt de temperatuur op sommige plekken. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst. Dit is de ideale plek om de etenswaren die het snelst bederven te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesneden groenten of vleeswaren. In de groentelade zelf bewaar je ongesneden groenten en fruit.

Temperatuur meten

Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4°C in te stellen. Een speciale koelkast thermometer biedt in dit geval uitkomst. Je legt of hangt deze in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren. Een thermometer bestellen

Koelkast schoonmaken

Iedereen wil een frisse koelkast. Probeer daarom om elke 3 maanden even een doekje door de koelkast te halen. Heb je een koelkast zonder No Frost? Zorg dan dat je minimaal 1 keer per jaar het vriesgedeelte ontdooit. Hierdoor blijft het eten langer vers en bespaar je op je energiekosten.

1. maak de koelkast leeg

Bij het schoonmaken van je koelkast is het belangrijk om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens haal je je etenswaren uit de koelkast en bewaar je deze in een koelbox. Als het buiten koud genoeg is, kun je je eten ook even buiten of in de schuur zetten. Als je koelkast helemaal leeg is, haal je de losse onderdelen uit de koelkast. Denk hierbij aan de laden, rekken en plateaus. Heb je een vriesvak in je koelkast zitten? Ook deze moet je regelmatig schoonmaken.

2. maak een sopje

Het meest hygiënisch is om de koelkast schoon te maken met warm water en een scheut neutrale zeep of allesreiniger. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Het is ook mogelijk om je koelkast schoon te maken met een koelkast reiniger.

3. controleer de waterafvoer

Nadat de koelkast leeg is, kan het schoonmaken beginnen. De ingang van de waterafvoer zit onderin aan de binnenkant van de koelkast, vlak onder de groentelade. Wanneer de ingang van de afvoer verstopt is, maak je deze schoon met een wattenstaafje of satéprikker. Je voorkomt een verstopte afvoer door etenswaren niet bij de ingang van de afvoer te zetten. Ook is het beter om de achterwand van de koelkast vrij te houden.

4. maak de binnenkant schoon

Neem de losse onderdelen en de binnenkant van de koelkast af. Vergeet ook zeker de rubbers van de koelkast niet. Hier hoopt vuil zich gemakkelijk op. De deurrubbers kun je wel schoonmaken met een beetje bleekmiddel en water. Gebruik hiervoor 50 ml bleekmiddel per 1 liter water. Nadat je alles hebt afgenomen met heet water en sop, droog je het af met een schone, droge doek.

 

5. maak de buitenkant schoon

 
Na het reinigen van de binnenkant is het tijd voor de buitenkant van de koelkast. Neem de buitenkant af met het eerder gemaakte sopje en droog de buitenkant met een schone doek. Heb je een koelkast met een ventilatierooster aan de achterkant? We raden je aan om deze één keer per jaar schoon te maken. Je kunt hiervoor een stofzuiger of een zachte borstel gebruiken.

 

6. ruim de koelkast in

Nu je koelkast van binnen en van buiten weer helemaal schoon is, hoef je je koelkast alleen nog maar in te delen. Zet de losse onderdelen weer op hun plek en plaats de etenswaren weer in de koelkast. Wanneer je koelkast helemaal is ingericht, stop je de stekker weer in het stopcontact.

 

Tip Voor de vriezer

Voordat je je vriezer kunt schoonmaken, moet je hem eerst ontdooien. Haal je etenswaren uit de vriezer en bewaar ze tijdelijk in een koelbox of koeltas. Haal vervolgens de legplateaus en laden uit de vriezer. Hierna ontdooi je de vriezer zodat je kunt beginnen met schoonmaken. Zet de vriezer uit en verwijder de ijsvorming. Om extra snel te ontdooien kan je ook een ontdooispray gebruiken. Beschikt jouw vriezer over anti-ijsvorming zoals No Frost? Mooi, dan kan je snel door met het schoonmaken.

 

Maak een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit sopje gebruik je voor zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je je vriezer namelijk beschadigen. Een alternatief voor je sopje is om een speciaal schoonmaakmiddel voor koelkasten en vriezers te gebruiken.

 

 

Hoe vervang ik het waterfilter van mijn koelkast?

Om elke keer een fris glas water uit de dispenser van je koelkast te tappen, vervang je het waterfilter ieder half jaar. Zo voorkom je dat je water en ijsblokjes troebel worden of naar chloor ruiken of smaken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de waterfilter van je koelkast vervangt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Waterfilters bekijken en bestellen

 

Stap 1. Draai de watertoevoer dicht

Leg allereerst een handdoek of een kom onder de oude filter. Zo vang je water op dat eventueel gaat lekken. Draai daarna de watertoevoer naar de koelkast dicht.

Stap 2. Verwijder de oude waterfilter

Haal de filter uit de filterhouder. Om de waterslang eruit te halen, maak je de clips los. De filter houd je horizontaal, om te voorkomen dat hij gaat lekken.

Stap 3. Plaats de nieuwe waterfilter

Verwijder de clips van de nieuwe waterfilter die je wilt plaatsen. De pijlen op de filter geven de stroomrichting van het water aan. Verbind de waterslang aan de kant waar de pijl vanaf wijst. De waterslang die aan de koelkast zit, verbind je aan de kant waar de pijl naartoe wijst. Druk de waterslang aan beide kanten ongeveer één centimeter in de filter en zet de filter vast met de clipjes.

Stap 4. Zorg dat er schoon water uit de filter komt

Draai de watertoevoer weer open. Het water dat nu uit de filter komt, is troebel. Laat hiervoor ongeveer 3 liter water door het filter stromen, totdat het water weer helder is. En voilà, je waterfilter is klaar om weer ijskoude glazen voor je te tappen.